Griuri, cutii și pietre

Recenzie de carte

„Hoții din vis” - Maggie Stiefvater

Apariție: 25 aprilie 2019 (17 septembrie 2013, în original)
Nr. pagini: 496
Tip copertă: broșată cu clape
Editura: Nemira, colecția YoungAdult 
Traducere: Dan Doboș









Descriere:

Ronan Lynch are o mulțime de secrete. Pe unele le ascunde de ceilalți, pe altele chiar de el însuși. Unul dintre ele este că poate extrage lucruri din visele care-l bântuie, pline, uneori, de monștri. Și se dovedește că alte personaje din umbră vor și ele acele lucruri.

Ronan face parte din Frăția Corbilor de la Academia Aglionby. Misiunea lor de a-l găsi pe regele mort Glendower a dus deja la o destabilizare a curenților energetici și a dozei de paranormal din vietile lor. Gansey, Ronan, Adam și Blue, partenera lor de pe partea cealaltă, a oamenilor, se confruntă cu noi dușmani și mașinațiuni care le pun la încercare prietenia.

„Având o bogăție de detalii și de metafore superbe, Hoții din vis este o poveste cu secrete, vise, camaraderie și magie atât de verosimilă, că îți dă peste cap imaginația și te minunezi la fiecare pagină.“
Booklist

Părerea mea:


!!Dacă ai apăsat pe recenzia asta din curiozitate, dar nu ai citit volumul 1, îți recomand să citești recenzia primului volum, întrucât aceasta conține spoilere din prima carte. O găsești aici. 
Din nou, am pătruns într-o lume fascinantă peste măsură. Încet-încet, Maggie Stiefvater conturează un univers fantastic, introducând treptat elemente care mai de care mai interesante. Avem din nou în prim plan acel grup eterogen de adolescenți cu care ne-am obișnuit din primul volum al seriei, accentul punându-se însă pe Ronan, de data asta. După finalul primei cărți, nici nu se putea altfel. 


Se dovedește că nu doar Blue și familia ei au oarece puteri paranormale, ci și unii din băieți sunt capabili să simtă sau să facă lucruri mai puțin obișnuite. Totuși, autoarea reușește să îi înzestreze pe fiecare nu doar cu aceste însușiri, ci și cu trăsături de caracter foarte bine conturate. Fiecare personaj are anumite lucruri care îi sunt caracteristice, fie că e vorba de tricoul cu imprimeu Coca-Cola al lui Adam, Camaro-ul lui Gansey sau corbul lui Ronan. La fel, fiecăruia dintre ei îi este specific un anumit comportament în diferite situații. Fie că e vorba de modul în care unii din ei se ascund în spatele unor măști, fie că e modul în care reacționează când sunt puși în diferite situații, fiecare dintre ei este diferit și unic. Totuși, reușesc să formeze un grup tare interesant, în care fiecare își are locul, știind la momentele potrivite cine și de ce are nevoie.

 

Dacă în primul volum s-a pus mult accentul pe ceea ce caută gașca, în al doilea volum scriitoarea lucrează mult la relații dintre băieți și Blue, investigând ceva mai mult din viața lor personală și din trecutul fiecăruia. Ronan, dintre toți, iese cel mai mult în evidență, apărând în majoritatea momentelor-cheie din roman. Am aflat despre el detalii dubioase sau care m-au făcut să îmi schimbi complet părerea despre el și am ajuns să îl cunosc mult mai bine decât înainte. Deși oarecum în fundal, și căutarea băieților continuă, reușind să se apropie, cu paci mici, dar siguri, de ținta căutărilor lor. Personal, sunt tare curios de finalul acesti tetralogii, atât cu privire la ceea ce vor reuși să găsească, cât și cu privire la modul în care relațiile dintre ei, ca grup, și dintre ei și celelalte personaje vor evolua.
Încă o dată, Maggie introduce cititorul într-o lume deosebită de ceea ce găsești de obicei în literatura pentru adolescenți. Chiar și pentru literatura din genul fantastic, este ceva nou, diferit și intrigant și sunt sigur că ar captiva o gamă largă de cititori.


Notă:

Din aceeași serie:



Mulțumesc editurii Nemira pentru exemplarul oferit! Puteți achiziționa romanul, de pe site-ul editurii sau din librăriile partenere. Găsiți, de asemenea, și volumele 1 și 3. Nu uitați să dați un like pe pagina lor de Facebook și să îi urmăriți și pe Instagram, pentru a fi la curent cu toate noutățile! 

Comentarii

S-ar putea să îți placă și:

Provocare de lectură || ianuarie-iulie 2018

Planuri pentru 2018