Umbre, Case și natură

Recenzie de carte

„Umbra Magiei” - Kat Howard

Titlu: Umbra magiei (Umbra magiei #1)
Autor: Kat Howard
Apariție: 15 octombrie 2018 (26 septembrie 2017, în original)
Nr. pagini: 296
Tip copertă: broșată
Editura: Nemira, imprint Armada
Traducere: Mihaela Ioncelescu







Descriere:


New York-ul din zilele noastre are o latură necunoscută oamenilor obișnuiți: Lumea Nevăzută, o societate de magicieni grupați în Case ai căror reprezentanți se luptă pentru supremație într-o competiție neobișnuită.
Când apare de nicăieri Sydney, cu puteri nemaivăzute, iar magia tuturor celorlalți își pierde forța, intrigile dintre Case se complică și toată Lumea Nevăzută e cuprinsă de neliniște.
Dar Sydney urăște tot ce este legat de magie pentru că adesea cere un preț prea dureros.

„Personajele puternice și povestea unei răzbunări fac lectura plăcută, dinamică, perfectă pentru cei cărora le plac magicienii întunecați și imprevizibili.“
Kirkus Reviews

„O scriitoare excepțională!“
Neil Gaiman



Părerea mea:


Când cei de la Nemira m-au întrebat dacă aș vrea vreun titlu din cele noi, din colecția Armada, am ales doar Dirk Gently. Ulterior, am primit și Umbra magiei, despre care inițial îmi spusesem că nu o să o cer, sună prea clișeic și cumva, asemănător cu Instrumente mortale. Dar, dacă tot am primit-o, am zis să îi dau o șansă. Și nu a fost chiar așa precum mă așteptam, ci dimpotrivă, chiar m-a surprins plăcut din anumite puncte de vedere.

În primul rând, modul în care magia ia formă și puterile pe care le au oamenii m-au captivat încă de când Sydney și-a demonstrat puterile pentru Laurence. Apoi, organizarea magicienilor în Case mi s-a părut o idee absolut genială, să nu mai vorbesc de Casele (da, mă refer la clădiri) în sine și cum funcționează ele. Asta vă las pe voi să descoperiți, nu vreau să vă stric plăcerea de a citi.

Apoi, am văzut în Sydney un personaj cumva mai aparte. O fată specială, într-adevăr, prin statutul ei, persoanele cu care se împrietenește/aliază, proveniența ei și puterile ei sau cum se folosește de ele. Dar, spre deosebire de majoritatea personajelor principale din literatura pentru tineri, nu se crede buricul pământului. Kat Howard își construiește toate personajele, nu doar pe Sydney, cu grijă și măiestrie, acordând atenție detaliilor și acesta e un aspect care mi-a plăcut mult. Nu se grăbește în descrierea lor (nici a acțiunii, de altfel), ci are întotdeauna grijă să accentueze chestii aparent insignifiante, dar care au un rol deosebit de important în conturarea cadrului și a portretelor personajelor. Totuși, acțiunea nu decurge lent, ci te ține în priză destul de fain. Nu aruncă nici toate chestiile interesante și dinamice dintr-odată, ci așa, rând pe rând, creând astfel o atmosferă captivantă și extrem de interesantă.

Stilul de scriere, cum spuneam și mai sus, e puțin diferit de ceea ce găsim în literatura contemporană. Automat, diferit de ceea ce citesc de obicei. Și a fost ca o gură de aer proaspăt să citesc un roman fantastic cu un stil de scriere ușor diferit. Lăsând la o parte scriitura, nu aș spune că e un roman excepțional, nu. Dar merită citit? Da, nu e nimic de pierdut și e o carte perfectă pentru câteva după-amiezi de relaxare. Dacă te interesează un roman lejer, cu acțiune și concepte interesante și moduri diferite de interpretare a magiei, ești în locul potrivit, cartea asta e pentru tine.

Pe Goodreads apare și un al doilea volum, A Sleight of Shadows, și citez „Continuarea și concluzia poveștii lui Sydney”, publicare estimată pentru anul 2020. Sunt curios dacă cei de la Nemira vor publica cartea. Primul volum s-a terminat într-un mod în care ar putea foarte bine să fi fost lăsat un singur volum, dar cumva mă roade un pic curiozitatea în legătură cu ce mai face Sydney și ce s-ar mai putea întâmpla, au fost lăsate câteva portițe pentru o povestire nouă.

Notă:

De aceeași autoare:


Mulțumesc editurii Nemira pentru exemplarul oferit! Puteți achiziționa romanul de pe site-ul editurii sau din librăriile partenere. Nu uitați să dați un like pe pagina lor de Facebook și să îi urmăriți și pe Instagram, pentru a fi la curent cu toate noutățile! 

Comentarii

  1. Hm... Am început-o și nu prea m-a atras. Poate îi mai dau o șansă în viitor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

S-ar putea să îți placă și:

Provocare de lectură || ianuarie-iulie 2018

Planuri pentru 2018