De vorbă cu... bookstagrammerii #1 || book.lover24
Interviu Bookstagram: book.lover24
Și m-am decis să încep o nouă serie de interviuri aici pe blog, tot cu oameni din lumea cărților, așa-numiții „devoratori de cărți”, cum îmi place mie să le spun, de data asta din lumea bookstagramului. Și ca primă persoană, am stat un pic de vorbă cu Oana, pe care unii din voi o cunoașteți fie de pe Instagram, fie de pe YouTube. Eu o urmăresc de ceva vreme pe ambele rețele și am avut și plăcerea de a mă întâlni cu ea anul trecut în cadrul unui eveniment de la FILIT și vreau să vă spun că nu există nici o diferență între Oana din poze, stories sau clipuri pe YouTube și Oana din realitate: la fel de plină de viață și de amuzantă și deschisă față de toată lumea. Și acum să trecem la interviul propriu-zis.
1. Vorbește-mi un pic despre tine și pasiunile tale și cum ai ajuns să faci bookstagramming și booktubing.
Cred că toată lumea mă știe ca book.lover24 pe bookstagram sau ca oanareads24 pe booktube, dar numele meu întreg este Oana Mihaela Turcea. Am 20 de ani, acuși 21, sunt la UMF Iași și duc o viață mai bună ca niciodată. Pe bookstagram am ajuns la începutul anului 2016 pentru că tot vedeam conturi străine și mi se părea o idee interesantă să fac asta și în România. A fost greu la început, foarte greu, pentru că nu era acest public enorm pe instagram de care ne bucurăm acum. Comunitatea era foarte mică, poate chiar inexistentă, și mă bazam mai mult pe postări scurte în engleză, aveam doar urmăritori stăini. Dar iată că încet, încet, am ajuns unde sunt acum și nu pot decât să mă bucur. Pe booktube am început să postez atunci când a fost fenomenul cu cartea lunii, nu îmi aduc acum aminte cum se chema exact, în care erau implicați Adela, Irina, Adi, Cristina și cred că mai erau câțiva. Ei au fost primii care au introdus booktubeul în România, iar eu le-am urmat exemplul la puțin timp după. Nici atunci nu apăreau pe zi zeci de noi canale, era frumos. Acum mi se pare mult prea mult conținut și nu tot calitativ. Mă întristează asta.
2. A fost diferită interacțiunea dintre tine și urmăritorii tăi în vreun fel, față de cum te așteptai să fie, atât pe Instagram, cât și pe YouTube?
Chiar nu știam la ce să mă aștept, nu mai avusesem legătură cu această lume online, așa că totul era nou pentru mine. Am rămas uimită atunci când începeam să primesc mesaje de la oameni pe care nu îi cunoșteam care îmi spuneau că fac o treabă super și le place ceea ce postez. Am învățat cu timpul că nu trebuie să iau în seamă părerile negative atâta timp cât nu este ceva constructiv.
3. Dacă tot am ajuns la YouTube, de ce ai ales să vorbești despre cărți prin intermediul YouTube-ului și nu printr-un blog?
Am și un blog pe care am mai postat recenzii, dar youtube-ul m-a atras mai mult. Altfel pot transmite un mesaj atunci când lumea te poate vedea. Nu mă descurc la recenzii video așa că blogul l-am făcut pentru această parte.
4. Știu că îți place să postezi mult și despre studiu/școală și, printre altele, și călătorii. Totuși, ai timp și pentru citit. Cum îți organizezi lucrurile ca să ai timp să faci de toate?
Am ajuns să primesc această întrebare de la destul de multă lume, mai ales în ultimul an, după ce am început și facultatea. Toți se gândesc că dacă ești la medicină, nu mai ai timp de nimic. Fals. Dacă știi să îți respecți corpul și nevoile lui, poți face orice. Dacă vrei să dormi, dormi. Dacă vrei să citești, citește. Dacă vrei să pleci într-o plimbare, caută un prieten și ieșiți la o plimbare. Dacă nu ai chef de învățat, nu învăța. Degeaba te chinui. Eu așa funcționez și până acum totul este super. Nu mă forțez, învăț atunci când simt că pot asimila ceva, citesc atunci când îmi doresc și tot așa mai departe.
5. Trăind într-un oraș mare, bănuiesc că ai fost recunoscută de urmăritori pe stradă sau în alte locuri. Cum e sentimentul?
Sincer, nu m-a oprit nimeni până acum pe stradă pentru că m-a recunoscut. M-am întâlnit cu persoane care mă urmăresc pe la evenimente dedicate lecturii și e frumos. Îmi place să văd că lumea chiar apreciază munca mea. În schimb, mai am prieteni pe la facultate care sunt întrebați dacă sunt chiar eu, nu vin la mine să mă întrebe. Eu aflu abia după câteva zile că X m-a văzut și că nu știa dacă sunt eu.
6. Care este cartea pe care ai putea să o reciteși de n ori fără să te plictisești de ea?
Seria Miss Peregrine și cartea Ugly love.
7. Sigur ai câțiva autori preferați. Alege unul și povestește cum ai ajuns să îl iubești, ce ai citit de la el și de ce îl recomanzi.
Colleen Hoover este una din autorii mei preferați, Ugly love fiind cartea mea preferată de la ea. Mi-a plăcut foarte mult faptul că poveștile ei sunt cel mai apropiate de realitate, nu este nimeni exagerat care să te ducă cu gândul la faptul că nu s-ar putea întâmpla așa ceva niciodată în viața reală. Ransom Riggs este un alt autor preferat pentru seria Miss Peregrine. După ce am citit primul volum al acestei serii, am știut imediat că a devenit seria mea de suflet. Este total diferită ca gen de Ugly love, dar este o ficțiune impecabilă pentru mine. Lumea creată este superbă și originală. I love it.
8. Dacă ai putea intra în pielea oricărui personaj și ar trebui să dobândești totul de la acel personaj, de la garderobă și mod de gândire la puteri magice sau abilități, pe cine ai alege?
La întrebarea asta o să trebuiască să spun pas pentru că am o memorie de scurtă durată. Uit mereu cu ce se evidențiază anumite personaje. Dar, totuși, nu mi-ar plăcea să fiu un personaj care să aibă puteri magice sau alte capacități, aș vrea să fiu cât de normală pentru lumea în care trăiesc și, mai degrabă, aș alege lumea în care trăiește un personaj, o lume cât mai plauzibilă posibil.
9. Măcar o dată în viață te-ai gândit să scrii o carte, bănuiesc. Dacă te-ai apuca de scris, ce subiecte ai vrea să atingi în cartea ta?
Ohohoo, și de câte ori am început să scriu un capitol... De cele mai multe ori porneam de la vise, mă trezeam dimineața sau în toiul nopții și aveam așa în minte o frază de la care începeam să dezvolt. Ficțiune, normal. Dar dacă aș sta să mă gândesc mai bine, parcă aș merge mai mult pe partea de carte romantică, de dragoste. E o parte din minte care mereu va fi cucerită de o poveste de dragoste.
10. Iar acum, la final, sunt curios de rețeta cărții ideale pentru tine.
Fiecare carte are o parte care pentru mine o face ideală. Trebuie să aibă câte puțin din toate, poveste de dragoste, suspans, întorsături de situație, bătălii, trădări, personaje bune care devin rele, personaje rele care devin bune, o lume creată perfect. Sunt multe în gând, dar greu de explicat.
Mulțumesc enorm că ai răspuns întrebărilor mele! Îmi place super mult să interacționez cu tine pe insta și pe YouTube și progresul tău se vede cu fiecare nouă postare și sunt tare curios unde vei ajunge într-o bună zi. Mă bucur că ai acceptat să discuți cu mine, deși indirect. Mult succes în tot ce îți propui!
Ce-mi place că te-ai apucat de interviuri, pui întrebări foarte faine! Și ai avut și o interlocutoare care să răspundă frumos, mă bucur că am aflat mai multe despre Oana ;)
RăspundețiȘtergereGenul ăsta de feedback îmi place mie! <3
ȘtergereMersi mult, Ghanda!