Ghete, pastile și suflări magice
Recenzie de carte
„Aleșii” - Veronica Roth
Titlu: Aleșii (Aleșii #1)
Autor: Veronica Roth
Apariție: februarie 2021 (7 aprilie 2020, în original)
Nr. pagini: 496
Tip copertă: cartonată cu supracopertă
Editura: LedaEdge
Descriere:
Cu cincisprezece ani în urmă, în apropiere de Chicago, cinci adolescenți obișnuiți au fost aleși printr-o profeție să învingă o forță malefică nemaiîntâlnită, numită Întunecatul, care a aruncat în haos întreaga Americă de Nord, distrugând sute de orașe și curmând mii de vieți. „Aleșii”, așa cum li se spunea tinerilor, au făcut tot ce-au putut pentru a o birui.
După incredibila victorie asupra Întunecatului, viețile tuturor s-au întors la normal… mai puțin ale celor cinci eroi. Însă ce înseamnă asta atunci când te bucuri de celebritate, singura ta educație e în magie distrugătoare și ți-ai împlinit unicul țel pe care l-ai avut vreodată?
Dintre cei cinci adolescenți temerari, lui Sloane pare să îi fie cel mai greu să se adapteze la vremurile de pace. Toți cei dragi dau vina pentru asta pe tulburarea de stres posttraumatic, poate și pe temperamentul ei exploziv, dar, în realitate, fata are o mulțime de secrete – secrete care o țin prinsă în mrejele trecutului și o îndepărtează de singurele patru persoane din lume care o înțeleg.
La împlinirea a zece ani de la marea victorie împotriva Întunecatului, se întâmplă însă ceva neprevăzut: unul dintre Aleși moare. Când se întâlnesc la înmormântare, prietenii lui descoperă că țelul suprem al fostului dușman era cu totul altul…
Iar de data aceasta, lupta e mai grea decât și-ar fi putut închipui Sloane.
Părerea mea:
În momentul scrierii acestei recenzii, am citit toate cărțile publicate vreodată de Veronica Roth. Am început cu seria Divergent acum destui ani, apoi duologia Pecetea Morții și colecția de povestiri scurte Sfârșitul și alte începuturi: Povești din viitor, iar acum Aleșii, care, fără îndoială, e cel mai bun roman de până acum al autoarei.
În acest roman, autoarea încearcă să se detașeze de stilul YA, făcând experimente cu literatura pentru adulți. Și, deși nu mi s-a părut că a reușit 100% să facă asta, cred totuși că există oarece diferențe între problemele cu care se confruntă personajele din Aleșii și personajele din alte serii ale autoarei. În romanul acesta, avem în prim plan un grup de oameni cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani și care, cu 10 ani în urmă, după câțiva ani de pregătire, au luptat și învins o entitate magică antagonică, numită Întunecatul. În prezent, cei cinci Aleși duc vieți normale, mai mult sau mai puțin. Încă celebri pentru că au salvat lumea, fiecare încearcă să găsească o modalitate de a trece peste evenimentele traumatizante ce le-au marcat adolescența/tinerețea și a duce o viață în care să găsească confort și pace, bănuiesc, liniște sufletească. După cum e de așteptat, unii se descurcă mai bine decât alții.
O combinație tare interesantă între fantasy și SciFi, autoarea creează, pentru început, o lume destul de asemănătoare cu a noastră. Anul 2020 din roman e cam la fel cu anul 2020 din lumea noastră, lăsând deoparte carantina ș.a.m.d. Cu excepția unor artefacte folosite de cei cinci în învingerea celui Întunecat, magia nu prea există și poate fi controlată sau simțită de un număr mic de oameni. În rest, totul pare aproape normal, nimic fantastic, nimic ieșit din comun. Însă, într-un mod cu totul uimitor, Veronica creează un fir narativ palpitant și interesant, purtând cititorul cu repeziciune printre pagini și întâmplări, reușind în același timp să surprindă cu deosebită atenție trăirile personajelor și relațiile dintre ei.
Un alt lucru care mi-a plăcut mult a fost caracterul imprevizibil al romanului și suspansul care învăluie fiecare capitol. Deși uneori ai o presimțire sau o bănuială despre un anumit personaj, autoarea are grijă să îți spulbere orice teorie. Chiar dacă, ulterior, se dovedește că ai avut dreptate, pe parcursul acțiunii ești atât de prins încât toate schimbările subtile în decor te fac să îți pui o mie de întrebări, fiecare nou personaj îți ridică suspiciuni și te face în același timp să îl îndrăgești, fiecare cadru nou îți acaparează atenția prin complexitate și elementele noi și tot mai interesante cu fiecare pagină. Există și părți mai puțin captivante, dar la fel de importante pentru desfășurarea acțiunii. De asemenea, multe detalii, în mod deosebit despre trecutul personajelor, nu le aflăm în modul clasic, prin amintirile personajelor, ci prin documente ale agenției care s-a ocupat de antrenarea Aleșilor, prin articole de ziar, lucrări de ficțiune sau extracte din jurnale și mi-a plăcut enorm cum, rând pe rând, au dezvăluit evenimente importante din viața personajelor sau detalii care au ajutat la înțelegerea lumii create de autoare.
Aș spune mai multe, chiar aș vrea să spun mai multe despre lumea creată și cât de genială a devenit pe parcursul romanului, despre relațiile dintre personaje și modul în care fiecare dintre cei cinci s-a schimbat de-a lungul celor zece ani și despre modul în care continuă să se schimbe și să se adapteze la situațiile noi, dar nu aș vrea să stric suspansul sau plăcerea de a citi voi înșivă cartea, fie că o veți face în engleză sau așteptați să apară și la noi (cel mai probabil în toamnă, este în curs de traducere la LedaEdge).
Update: Romanul a apărut la LedaEdge în februarie 2021 și îl puteți găsi aici.
Notă:
De aceeași autoare:
Ce faină e ideea cărții! Mereu m-au fascinat poveștile de după „happy end”, abia aștept traducerea!
RăspundețiȘtergereCred că o să-ți placă tare mult, sunt curios cum o să ți se pară!
Ștergere