Pericole, tunele și istorie

Recenzie de carte

„Zorii din Alexanderplatz” - F. Geda/M. Magnone


Titlu: Zorii din Alexanderplatz (Berlin #2)
Autori: Fabio Geda și Marco Magnone
Apariție: iunie 2016 (15 martie 2016, în original)
Nr. pagini: 224
Tip copertă: cartonată
Editura: Corint Junior
Traducere: Gianina Tivdă








Descriere:



Când orașul era încă un oraș, oamenii se trezeau în fiecare dimineață în Berlinul de Vest și în Berlinul de Est, separate prin Zidul necruțător. Când orașul era încă un oraș, Timo, Jakob și Christa nu aveau cum să știe că, într-o bună zi, vor fi nevoiți să deschidă ochii într-o lume fără adulți, în cartierele unui Berlin de nerecunoscut, plin de primejdii. Un oraș în care, pentru a supraviețui, este nevoie să faci parte dintr-un grup: Gropiusstadt, Havel, Reichstag, Tegel, Zoo. În ciuda luptelor înverșunate însă, toți au ceva în comun: virusul care, la sfârșitul adolescenței, le va curma viața, ca și cum maturizarea ar fi fost o condamnare la moarte. Iar virusul nu este singura primejdie. O fiară misterioasă umblă liberă pe străzi, atacă și ucide animale și copii, apoi dispare fără urme. Iar pentru a se apăra de inamicul invizibil, tinerilor nu le mai rămâne decât să se alieze și să lupte împreună.



Părerea mea:


Deși bănuiam cum vor sta lucrurile încă de la primul volum, acum sunt sigur 100% ca seria aceasta va deveni una dintre preferatele mele, dacă nu cumva este deja. Și nu există doar un singur motiv, ci mai multe, și vreau să vi le spun pe toate.


Volumul acesta mi-a plăcut mult mai mult decât primul și m-am atașat mai mult de personaje, având totodată și posibilitatea să le cunosc mai bine. S-a  pus accentul pe dezvoltarea lor, pe trăirile lor, nefiindu-le ușor să trăiască într-o lume fără adulți. Ceea ce mi-a plăcut enorm a fost faptul că autorii reușesc să evidențieze faptul că sunt niște persoane care s-au maturizat înainte de vreme, dar, în același timp, adânc în sufletul lor, încă sunt copii sau adolescenți. Și odată cu acest aspect apar întrebările și fricile din ei, care au adus cartea mai aproape de realitate și de mine. Momentul în care unul dintre ei s-a întrebat dacă virusul a afectat și restul Germaniei a fost deosebit pentru mine, pentru că întrebarea asta stăruia și în capul meu încă de când am început să citesc prima carte. Și acum nu pot decât să sper că ceva ceva vor afla până la finalul seriei.


Apoi, fiind și ceva mai lung decât primul, volumul al doilea este mult mai alert și mai plin de evenimente. De obicei, mai ales în cazul trilogiilor, volumul al doilea mi se pare că e de trecere, de multe ori fiind mai plictisitor decât primul volum, fără prea multă acțiune, însă nu este cazul și aici. În Zorii din Alexanderplatz, avem parte de acțiune de la prima până la ultima pagină și nu ai timp să lași cartea jos. 

Amenințați de un animal care bântuie orașul, copiii din Berlin formează o alianță (o parte din ei, de fapt, trei din cele cinci grupări) și pornesc în căutarea ei, din dorința de a se proteja. Călătoria lor, însă, devine nu doar o vânătoare, ci și o descoperire. O descoperire a lumii, a naturii, a sentimentelor și, cel mai important, o descoperire a propriei persoane. Presărată cu scene triste și cu zâmbete, călătoria copiilor se transformă într-o adevărată aventură care nu îți dă voie să te plictisești, ci te ține în alertă în continuu.

Un alt aspect care mi-a plăcut și mi s-a părut foarte interesant a fost faptul că, pe alocuri, naratorii nu sunt oameni, copiii cu care deja ne-am obișnuit deja, ci animale. Am fost fascinat de modul în care autorii au dat personalitate unor animale și au descris lumea, așa destrămată cum e ea, prin ochii unor ființe inocente. E un aspect nu foarte important, dar care mi-a captat atenția și a făcut cartea puțin mai originală.

O continuare mai bună a unei cărți nici că se putea. De acum înainte, nu voi uita să menționez seria Berlin ca una dintre seriile mele preferate, pe care v-o recomand cu căldură!

Notă:

Din aceeași serie:



Mulțumesc din suflet editurii Corint, care mi-a oferit șansa de a continua lectura acestei serii minunate! Puteți cumpăra cartea, alături de restul volumelor apărute, de pe site-ul editurii sau din librăriile partenere. Nu uitați să lăsați un like pe pagina de facebook și un follow pe pagina de instagram, pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Comentarii

S-ar putea să îți placă și:

Provocare de lectură || ianuarie-iulie 2018

Planuri pentru 2018